Múlt és jelen - Hartyán Általános Iskola

„Hartyán Alapítvány az Iskoláért” közhasznú szervezet adószáma: 18041789-1-42 OTP BANK: 11715007-20322137
Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Múlt és jelen

Magunkról

Történetünk

Az 1970-es évek elején Budapest külső területén új lakótelepet kezdtek el építeni: Újpalotát. Gombamód szaporodtak a házak, s a beköltözőkkel jöttek a gyerekek. Iskolák is kellettek az ideköltöző diákoknak, ezek egyike a Hartyán Általános Iskola, vagy közismertebb nevén a „kékiskola” volt.
1973. szeptember 1-jén kezdődött el a tanítás a Hartyánban. E név történelmi eredetű: a XI. században Szent István király uralkodása alatt Visegrád megye legősibb településének neve Harkian (Hartyán) volt. Az a terület, ahol intézményünk épült, egykor Tétény fia, Horka birtokát gyarapította.
Az eltelt több mint négy évtized alatt sok változást éltünk meg. A nyolcvanas években az alapfokú oktatás mellett szakiskolai képzést is biztosítottunk a jelentkezők számára. 2000-ben általános iskolából nevelési
oktatási központtá alakultunk négy óvodával gyarapodva. Tíz év elteltével 2011. augusztus 1-jétől ismét általános iskola lettünk.
 

Jelenünk

A Hartyán iskolát fennállásának 40. évfordulójára felújította a kerületi önkormányzat Európa uniós támogatással. Korszerűsödött a tornaterem és a külső homlokzat is más színt kapott. A „hartyánkék” már csak az ablakközökben pompázik. Maga az épület igen kedvező környezetben áll. Zöld parkok, felújított játszóterek veszik körül. Az intézmény sportolásra, játékra alkalmas udvarral rendelkezik. Tágas aulánk, hatalmas, jól felszerelt tornacsarnokunk, műfüves labdarúgópályánk bőséges teret biztosít a panellakások falai közé szorított, nagy mozgásigényű diákoknak.
Az elöregedő lakótelepen egyre csökken az iskoláskorú gyermekek száma. Mi büszkén mondhatjuk, hogy nálunk ez nem érezhető, sőt tanítványaink száma évről évre nő! Pedagógusaink sokat tesznek annak érdekében, hogy az intézményünkbe jelentkező diákok jól érezzék magukat, tudásuk gyarapodjon. Ezt a négy különböző specialitással működő osztályokban biztosítjuk számukra.

Pedagógiai programunkban céljainkat, feladatainkat úgy válogattuk össze, hogy a jó eredményt elérő tanulók is, és a lassabban haladók is megkapjanak minden továbbhaladáshoz, fejlődéshez szükséges feltételt. Feltett szándékunk, hogy alakuljon ki kudarctűrő képességük, de a tanulást ne kudarcként éljék meg! A nevelés különböző területein olyan fejlesztést kapnak, amely hozzájárul a teljes, harmonikus fejlődéshez.
Megfelelő eszközök alkalmazásával elérjük, hogy tanítványaink megbízhatóak legyenek, helyes önértékeléssel rendelkezzenek, és legyen véleményük a velük és körülöttük történő eseményekkel kapcsolatban, s azt megfelelő módon ki is tudják fejezni.
Iskolánk erősségeinek számítanak szabadidős rendezvényeink is, amelyek sokféle lehetőséget kínálnak az intézmény vonzáskörében élőknek.
Az iskolai hagyományok ápolásával az együvé tartozás érzését erősítjük diákjainkban. A Gólyaavató, Egészségnap, Adventi gyertyagyújtás, Karácsonyi hangverseny, Magyar Kultúra Napja, Iskolai farsang, Kiszebáb égetés, Föld Napja, Költészet Napja, Anyák napja, Kamasz klub, nemzetiségi találkozók, versenyek, ünnepélyek, év végi hangverseny, színi előadás, Hartyán nap, nyelvi, sport, erdei és nyári táborok során sok élménnyel is gazdagodnak.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz