DSD nyelvvizsga - Hartyán Általános Iskola

„Hartyán Alapítvány az Iskoláért” közhasznú szervezet adószáma: 18041789-1-42 OTP BANK: 11715007-20322137
Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

DSD nyelvvizsga

Nyelvvizsga > Német

A németesek nagy lehetősége a Hartyánban!
DSD I. nemzetközileg elismert nyelvvizsga
Oktatásunk nem titkolt célja, hogy diákjainkat német nyelvbl magas szinten készítsük fel.  Iskolánkban a tanulóknak lehetőségük van a 2017-2018-as tanévtől a német nyelvi diploma (DSD- Deutsches Sprachdiplom) megszerzésére. A nyolcadikosok a DSD I. (A2/B1 szint) vizsgát tehetik le. A sikeres vizsga pluszpontokat jelenthet a középiskolai felvételi eljárásban, ha valaki pedig német nyelvterületen szeretne továbbtanulni, szintén nagy hasznát látja a bizonyítványnak, hiszen ennek birtokában azonnal elkezdheti tanulmányait, nem kell külön nyelvvizsgát tennie. Ezen túlmenően a nyelvvizsga megszerzése jelentősen megnöveli az esélyeket a magyarországi és a nemzetközi munkaerőpiacon.
Ezt a nyelvvizsgát kimondottan az általános iskolás korosztálynak fejlesztették ki, akik német nemzetiségi illetve német két tanítási nyelvű iskolában tanulnak, minimum heti 5 órában. Jelenleg mintegy 60 országban van jelen, évente 50.000 fő vizsgázik. 850 iskola vesz részt ebben a programban.
Ami nagyon fontos, hogy órai kereteken belül megvalósítható, nem igényel extra órákat, felkészülést és INGYENES.
A vizsga mindkét szinten írásbeli és szóbeli részből áll.
A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A nyelvvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsgát a saját iskolájukban teszik le a tanulók.

A vizsga részei:

  • olvasott szöveg értése

  • hallott szöveg értése

  • írásbeli kommunikáció (levél írása)

  • szóbeli kommunikáció.


Az írásbeli vizsgarészeket (1.+2.+3.) minden érintett iskolában ugyanazon a napon tartják, kb. 8.00-12.00-ig, általában márciusban. Egy másik időpontban, általában 1-2 héttel az írásbeli vizsga után minden tanuló külön-külön teszi le a szóbeli vizsgát a saját iskolájában a vizsgabizottság előtt.

A szóbeli vizsga kb. 15 perces és 3 részből áll:

  • társalgás a tanár kérdései alapján

  • a tanuló által választott és kidolgozott téma előadása

  • beszélgetés az előadásról.


Az írásbeli vizsgarészeket központilag értékelik Németországban. A diplomákat a Német Nagykövet írja alá, majd legkésőbb június végéig továbbítja az iskoláknak.

Bővebb információk:

 http://www.bva.bund.de/DE/Organisation/Abteilungen/Abteilung_ZfA/Auslandsschularbeit/DSD/node.html

http://mnamk.hu/nyelvvizsgak

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz